全球设计风向– 探知全球最新设计风向,为中国新设计力量,中国创意赋能...

Blog

民宿, 设计酒店

偏离设计工作室 | 杭州西溪栖也·Habitat

LOFT中国感谢来自偏离设计工作室的民宿项目案例分享:

设计说明 Design Notes

栖也· Habitat位于杭州西溪,原先为一幢闲置了十年的仿欧式住宅建筑,设计目的将此楼作为一个待客,居住,品茶,赏景的类民宿综合空间。

Habitat is located in Xixi,Hangzhou.It was originally a fictional European-style residential building that has been idle for ten years.The design aims to make this building a comprehensive space for hospitality,living,tea and viewing.

偏离设计工作室在对场地的多次解读后,从功能的角度考虑,将一切简化,以纯粹的状态出发,在现有的建筑界限内,将空间介入,以此打破既定状态。由内向外,通过重新组织空间的大小,高低,纵深关系,以此呈现出当下的状态。

Departure design studio's multiple interpretations of the site,from a functional point of view,simplify everything,start in a pure state,and intervene in the existing building boundaries to break the established state.From the inside out,by reorganizing the size,height,and depth of the space,the current state is presented.

酒店民宿,国内酒店设计,杭州西溪,偏离设计工作室,栖也·Habitat

酒店民宿,国内酒店设计,杭州西溪,偏离设计工作室,栖也·Habitat

酒店民宿,国内酒店设计,杭州西溪,偏离设计工作室,栖也·Habitat

接待 Reception

原建筑为地面以上2.8米层高四层空间等分布置,以轴线分布,拆除一二层空间前半部分楼板做挑空,楼梯侧移,重新规划出空间的动线关系,以中空为中心,依次展开入住、待客、用餐等功能,将白色方块悬浮于空中,简化原先复杂的立面关系,同时保留拆除时的混凝土梁,在现有空间里展现建造痕迹。

The original building is divided into four levels of 2.8 meters above the ground.The axis is distributed.The first half of the space is removed from the first half of the space.The stairs are moved sideways,and the moving line relationship of the space is re-planned.In turn,the functions of staying,hospitality,dining,etc.are suspended,and the white squares are suspended in the air,simplifying the original complicated façade relationship,while retaining the concrete beams at the time of dismantling,showing the construction traces in the existing space.

酒店民宿,国内酒店设计,杭州西溪,偏离设计工作室,栖也·Habitat

酒店民宿,国内酒店设计,杭州西溪,偏离设计工作室,栖也·Habitat

酒店民宿,国内酒店设计,杭州西溪,偏离设计工作室,栖也·Habitat

客房 Guest room

偏离设计工作室针对民宿的入住功能一共设计了八间不同布置风格的客房,将入住功能布置与二三四层,重新规划房间平面,扩大每一个房间的卫生间,增加落地窗,以此增加舒适度,同时为入住的客人创造趣味性的体验。在每一层中间以中岛作为过渡,对应每一个房间,即协调客房的动线关系,又给每一位入客人提供便捷的交流空间。为与都市建筑保持距离,以原木为主基调,营造家的氛围与舒适感。

Departure design studio for the hotel's check-in function,a total of eight different styles of rooms were designed,the function of the check-in was arranged on the second and third floors,the room layout was re-planned,the bathroom in each room was enlarged,and the floor-to-ceiling windows were added to increase the comfort.At the same time,create a fun experience for the guests.In the middle of each floor,the middle island is used as a transition,corresponding to each room,that is,the dynamic relationship of the coordination room,and each passenger is provided with convenient communication space.In order to maintain a distance from the urban architecture,the original tone of the wood is the keynote to create a home atmosphere and comfort.

酒店民宿,国内酒店设计,杭州西溪,偏离设计工作室,栖也·Habitat

酒店民宿,国内酒店设计,杭州西溪,偏离设计工作室,栖也·Habitat

酒店民宿,国内酒店设计,杭州西溪,偏离设计工作室,栖也·Habitat

酒店民宿,国内酒店设计,杭州西溪,偏离设计工作室,栖也·Habitat

酒店民宿,国内酒店设计,杭州西溪,偏离设计工作室,栖也·Habitat

酒店民宿,国内酒店设计,杭州西溪,偏离设计工作室,栖也·Habitat

酒店民宿,国内酒店设计,杭州西溪,偏离设计工作室,栖也·Habitat

酒店民宿,国内酒店设计,杭州西溪,偏离设计工作室,栖也·Habitat

酒店民宿,国内酒店设计,杭州西溪,偏离设计工作室,栖也·Habitat

酒店民宿,国内酒店设计,杭州西溪,偏离设计工作室,栖也·Habitat

茶室 Tea room

在三层区域,借了一处较安静的空间作为茶室,区别于传统的茶室空间,用现代的手法构造饮茶空间,黑色的三角强化出原建筑关系,将背景退隐,以此专注于饮茶的瞬间。

In the three-story area,a quieter space is used as a tea room.Different from the traditional tea room space,the tea space is constructed by modern techniques.The black triangle strengthens the original architectural relationship and retreats the background to focus on drinking.The moment of tea.

酒店民宿,国内酒店设计,杭州西溪,偏离设计工作室,栖也·Habitat

酒店民宿,国内酒店设计,杭州西溪,偏离设计工作室,栖也·Habitat

酒店民宿,国内酒店设计,杭州西溪,偏离设计工作室,栖也·Habitat

廊吧 Gallery

地下室为一个方形空间,把廊吧布置与地下室,提供小型聚会和娱乐的功能,为打破原先单调的空间,顶面采用弧面系统,同时将墙面上的体块以悬浮的状态呈现,通过切割使原建筑的楼梯成为一个独立的审美体系,增加空间的趣味性。

The basement is a square space,which is arranged in the basement and provides a small gathering and entertainment function.In order to break the original monotonous space,the top surface adopts a curved surface system,and the body block on the wall surface is suspended.Cutting makes the stairs of the original building an independent aesthetic system,increasing the fun of the space.

酒店民宿,国内酒店设计,杭州西溪,偏离设计工作室,栖也·Habitat

酒店民宿,国内酒店设计,杭州西溪,偏离设计工作室,栖也·Habitat

酒店民宿,国内酒店设计,杭州西溪,偏离设计工作室,栖也·Habitat

酒店民宿,国内酒店设计,杭州西溪,偏离设计工作室,栖也·Habitat

酒店民宿,国内酒店设计,杭州西溪,偏离设计工作室,栖也·Habitat

∇ 原始建筑概况

酒店民宿,国内酒店设计,杭州西溪,偏离设计工作室,栖也·Habitat


∇ 空间分析图
酒店民宿,国内酒店设计,杭州西溪,偏离设计工作室,栖也·Habitat

∇ 廊吧平面图
酒店民宿,国内酒店设计,杭州西溪,偏离设计工作室,栖也·Habitat

∇ 平面布置图1
酒店民宿,国内酒店设计,杭州西溪,偏离设计工作室,栖也·Habitat

∇ 户型平面布置图
酒店民宿,国内酒店设计,杭州西溪,偏离设计工作室,栖也·Habitat

完整项目信息
项目名称:栖也·Habitat
项目位置:杭州西溪
建筑公司:偏离设计工作室
联系邮箱:[email protected]
完成年份:2019.01
主创设计:戚帅奇
设计团队:潘昕欣、徐俊彪、童关良、吴恩良
建筑面积:750平方米
摄影师:刘宇杰
文字:小岛
合作方:上海博纵照明
客户:栖也酒店管理有限公司
品牌:水磨石、铁板、HAY家居、KOHLER洁具

暂时还没有评论

  • 您好!游客

';
关闭
Start typing to see products you are looking for.
  • 全球设计风向微信公众平台

    — — — — — — — — — — — — — —

    微信号:design_trends

    探知全球最新设计风向,

    为中国新设计力量、中国创意赋能.

  • 购物车

    关闭
    Scroll To Top