LOFT CN – 专业的全球设计资讯分享及设计需求服务整合共享平台...
中国设计酒店, 民宿, 设计酒店

巨合建筑设计 | 天目山民宿改造设计

LOFT中国感谢来自杭州巨合建筑设计事务所的民宿项目案例分享:

场地概况:本项目坐落于风景秀丽的天目山南靡大有村,民宿依山而建,青翠缭绕,建筑由一幢2层老式木结构瓦房和一幢2层混泥土结构新建房组成。设计的目的是将此打造成一个集会议、居住、餐饮、休闲为一体的综合民宿度假空间。

Site summary: our project is located in the beautiful Dayou village in the southern Tianmu Mountain.The building,surrounded by green,consists of a two-floor old wooden tile house and another two-floor newly-built house with concrete structure.The purpose of the design is to create a comprehensive Homestay retreats for vacation,which includes meeting room,accommodation,dining room,as well as entertainment.

∇ 改造前外观 Exterior before the reconstruction

酒店空间,设计酒店,民宿设计,建筑改造,杭州,民宿改造,巨合建筑设计

现状分析 Analysis of current situation

场地中有三大场域特点,一是新旧共存的建筑结构和肌理,旧的木构、泥墙、黑瓦,新的钢筋混泥土、落地玻璃、屋顶花园,一新一旧,共同构成了本项目丰富而独特的空间感受;二是裸露的崖石,新建场地开挖露出的崖石突显在空间内部,沟壑纵生的崖石肌理增添了一份自然狂野。

There are three major features in the site: the first is the coexistence of the old wooden structure,cement walls,and black tiles,as well as the new reinforced concrete,French window,and roof gardens.Both the building structures and textures constitute a rich and unique feeling of space of this project;the second is the exposed cliff stone,which is created by new site excavation.The hilly and craggy cliff stone,not only highlights the interior space of the site,but adds a wild appeal to the nature.

∇ 新旧建筑共存 Old and new buildings coexist

酒店空间,设计酒店,民宿设计,建筑改造,杭州,民宿改造,巨合建筑设计

∇ 裸露的崖石 The naked cliff-stone

酒店空间,设计酒店,民宿设计,建筑改造,杭州,民宿改造,巨合建筑设计

设计策略 Design strategy

对于老式木构建筑,考虑到其独特性,改造以保护和尊重其原有的外观和结构为基础,保留和修复原建筑夯土墙,门窗适当优化以改善室内采光和通透性,提高居住质量;结构上在一层通过加固钢结构来应对因植入新的生活的空间而增加的荷载需要。对于新建建筑,充分保留场地特色,突出其自然野趣,加大玻璃面,强化视觉景观。内部装饰设计既要突出传统的乡土性和趣味性,又要满足现代居住的舒适感。总体空间材质以传统夯土泥墙面、浅色艺术漆,灰色水磨石,及木色为主,营造简单、舒适、朴实的居住环境。

For the old wooden building,considering its uniqueness,the reconstruction is based on the protection and respect of its original appearance and structure,retaining and repairing the rammed earth wall of the original building,optimizing the doors and windows appropriately to improve the indoor lighting and permeability in an attempt to improve the living quality;in structure,a layer of steel structure is strengthened to deal with the increased load demand due to the newly-engaged living space.For the new building,we fully retain its site characteristics,highlight its natural wilderness and increase the glass surface so as to strengthen the visual effect.The interior decoration design should not only accentuate the traditional localism and interest,but also meet the needs of the comfort of modern housing.The overall spacial material focuses on the traditional rammed clay wall,light-colored art lacquer,gray terrazzo,and wood color,in order to create a simple,comfortable and earthy living environment.

∇ 改造后外观 Exterior after the reconstruction

酒店空间,设计酒店,民宿设计,建筑改造,杭州,民宿改造,巨合建筑设计

酒店空间,设计酒店,民宿设计,建筑改造,杭州,民宿改造,巨合建筑设计

酒店空间,设计酒店,民宿设计,建筑改造,杭州,民宿改造,巨合建筑设计

酒店空间,设计酒店,民宿设计,建筑改造,杭州,民宿改造,巨合建筑设计

酒店空间,设计酒店,民宿设计,建筑改造,杭州,民宿改造,巨合建筑设计

接待 Reception

在对建筑主体结构及材质进行保留和修复的前提下,根据功能需要,重新规划内部空间,拆除原来内部墙体,将客房分立两边,入口接待、等候、休息等功能居中布置。置入的黑色钢结构、白色楼梯、木色书架、竹子格栅等多样材质及造型,在强调新旧对比的同时,也求得不失平衡和融合。

On the premise of retaining the main structure and materials of the building,the interior space was redesigned,according to its various function .As the removal of the original interior wall,and the guest rooms were arranged in two sides,while some functional rooms which are used for entrance reception,waiting,resting arranged for the house center.Various materials and shapes,such as black steel structure,white staircase,wooden color bookshelf,bamboo grille and so on,emphasize the contrast and the balance,as well as,the combine between the new and old.

∇ 接待前台 Reception Desk

酒店空间,设计酒店,民宿设计,建筑改造,杭州,民宿改造,巨合建筑设计

酒店空间,设计酒店,民宿设计,建筑改造,杭州,民宿改造,巨合建筑设计

酒店空间,设计酒店,民宿设计,建筑改造,杭州,民宿改造,巨合建筑设计

∇ 置入的白色楼梯The Inserted white staircase
酒店空间,设计酒店,民宿设计,建筑改造,杭州,民宿改造,巨合建筑设计

休闲区 Leisure Area

我们将餐厅、水吧、书吧、会议、休闲等多种公共空间置于新建房的底层,这样既符合功能流线、满足来客的生活需求,同时还能充分利用和展现其裸露的崖石景观,营造自然野趣的公共空间,也以此希望除了为来客提供舒适的居住体验,还可以提供更为全面、有趣的生活体验。

The restaurants,water bars,book bars,conferences,leisure spaces and other public spaces were displaced on the first floor of new buildings,so that it can not only conform the functional streamline,meet the needs of visitors,but also create a public space of the charm Wild by fully displaying its cliff-stone landscape.Moreover,we hope to provide a comfortable living experience and a more comprehensive and interesting experience for visitors.

酒店空间,设计酒店,民宿设计,建筑改造,杭州,民宿改造,巨合建筑设计

酒店空间,设计酒店,民宿设计,建筑改造,杭州,民宿改造,巨合建筑设计

∇ 围合的书架墙面,给古朴的空间增添了一份雅静 The enclosed bookshelf wall adds elegance and quietness to the space.

酒店空间,设计酒店,民宿设计,建筑改造,杭州,民宿改造,巨合建筑设计

酒店空间,设计酒店,民宿设计,建筑改造,杭州,民宿改造,巨合建筑设计

酒店空间,设计酒店,民宿设计,建筑改造,杭州,民宿改造,巨合建筑设计

酒店空间,设计酒店,民宿设计,建筑改造,杭州,民宿改造,巨合建筑设计

酒店空间,设计酒店,民宿设计,建筑改造,杭州,民宿改造,巨合建筑设计

客房 Guest room

根据业主需求我们设计了九间不同布局的客房,其中老房区五间,新房区四间,老房区的客房设计原则是以保留和修复原来基础结构、泥墙肌理为前提,适当加大窗户,改善采光,增加舒适度,优化室内居住环境,营造传统的生活氛围。

According to the owner's requirement,we designed nine rooms with different layout,including five old rooms and four new rooms.On the premise of retaining the original infrastructure and mud wall texture,the glass windows of old rooms were broadened to improve the light intensity,optimize the indoor living environment and create the comfortable living atmosphere.

酒店空间,设计酒店,民宿设计,建筑改造,杭州,民宿改造,巨合建筑设计

酒店空间,设计酒店,民宿设计,建筑改造,杭州,民宿改造,巨合建筑设计

酒店空间,设计酒店,民宿设计,建筑改造,杭州,民宿改造,巨合建筑设计

酒店空间,设计酒店,民宿设计,建筑改造,杭州,民宿改造,巨合建筑设计

酒店空间,设计酒店,民宿设计,建筑改造,杭州,民宿改造,巨合建筑设计

酒店空间,设计酒店,民宿设计,建筑改造,杭州,民宿改造,巨合建筑设计

酒店空间,设计酒店,民宿设计,建筑改造,杭州,民宿改造,巨合建筑设计

新房区设计上强调将外部自然环境引入室内,一方面充分利用现有条件,挖掘和凸显场地崖石景观野趣的特点,另一方面通过加大玻璃面,强化视觉景观,将外部自然景色引入室内,获得一种自然、舒适、野趣的居住体验。

The design of the new rooms emphasis that introducing the natural environment into the interior.On the one hand,it highlights the charm Wild of cliff-stone landscape by fully combining with the characteristics of local natural environment.On the other hand,it increase the application of glass partition to expand the visual landscape,provide a interesting,comfortable experience with wild charm to visitors.

酒店空间,设计酒店,民宿设计,建筑改造,杭州,民宿改造,巨合建筑设计

酒店空间,设计酒店,民宿设计,建筑改造,杭州,民宿改造,巨合建筑设计

∇ 裸露岩石的引入室内,增添一份野趣 The rocks add a wild charm to interior room.

酒店空间,设计酒店,民宿设计,建筑改造,杭州,民宿改造,巨合建筑设计

酒店空间,设计酒店,民宿设计,建筑改造,杭州,民宿改造,巨合建筑设计

酒店空间,设计酒店,民宿设计,建筑改造,杭州,民宿改造,巨合建筑设计

酒店空间,设计酒店,民宿设计,建筑改造,杭州,民宿改造,巨合建筑设计

酒店空间,设计酒店,民宿设计,建筑改造,杭州,民宿改造,巨合建筑设计

酒店空间,设计酒店,民宿设计,建筑改造,杭州,民宿改造,巨合建筑设计

∇ 总平面图 site plan

酒店空间,设计酒店,民宿设计,建筑改造,杭州,民宿改造,巨合建筑设计

∇ 一层平面布置图 1F plan

酒店空间,设计酒店,民宿设计,建筑改造,杭州,民宿改造,巨合建筑设计

∇ 二层平面布置图 2F plan

酒店空间,设计酒店,民宿设计,建筑改造,杭州,民宿改造,巨合建筑设计

完整项目信息
项目名称:天目山民宿改造设计
项目地址:杭州·临安·天目山大有村
项目面积:1000m²
设计公司:杭州巨合建筑设计事务所
主要材料:夯土墙、木饰面、水磨石、艺术漆
联系邮箱:[email protected]/[email protected]
联系电话:15958114163
联系微信:laolu10000
Project Name: Reconstruction Design of Tianmu Mountain Homestay
Project location:Lin an,Hangzhou Zhejiang,China
Gross Built Area: 1000m²
Design company: Hangzhou Ju He architecture design firm
Main materials: Rammed Earth Wall,decorative panels,terrazzo,and Art lacquer
Contact mailbox: 3289906852qq.com/[email protected]
Contact phone: 15958114163 18758295765
Contact WeChat: laolu10000

暂时还没有评论

  • 您好!游客

';
关闭
Start typing to see products you are looking for.
  • LOFT中国微信公众平台

    — — — — — — — — — — — — — —

    微信号:loftchina

    LOFT中国微信公众号上内容基本脱离网站,

    公众号内容类型是更偏生活化的分享!

  • 购物车

    关闭
    Scroll To Top